
Een nieuw initiatief van Stichting OpenDoor en Stichting Twist in samenwerking met Het Interventie Punt: het verbindingsteam. Een vertrouwenspersoon die naast en achter het talent staat.
Twist en OpenDoor hebben dezelfde visie: zonder vooroordeel aan een verbinding bouwen, waarin je naast en niet boven het talent staat. Zodat die zich gehoord en gezien voelt. Dat is nog te vaak niet het geval. Jongeren moeten continu verhuizen, krijgen steeds met andere begeleiders te maken en hebben het idee dat wat zij willen er niet toe doet.
Het gevolg? Jongeren worden 18 en haken teleurgesteld af. Het risico is groot dat ze op het verkeerde pad belanden, want ze hebben de hulpverlening nog wél nodig. Een paar jaar later kloppen ze alsnog aan, met een hoop extra ellende in hun rugzak.
Om dit te voorkomen, richtten de stichtingen het verbindingsteam op met financiering van het Bovenregionaal Expert Netwerk (BEN). Het verbindingsteam is een verlengde van Het Interventie Punt. Waar Het Interventie Punt een plek is voor professionals die graag raad willen, zet het verbindingsteam dit om in daad door desgevraagd naar de talenten toe te gaan.
De eerste cliënt is inmiddels onder begeleiding. Een 16-jarige jongen, die bij het verbindingsteam werd aangemeld nadat hij in een gesloten setting terechtkwam. Een medewerker van het verbindingsteam vertelt:
“Ik ging samen met mijn collega naar hem toe. We vinden het belangrijk dat ze twee gezichten leren kennen, voor het geval een van ons bijvoorbeeld op vakantie is. Hij dacht in eerste instantie: wat moeten jullie van me? We vertelden dat we een soort vertrouwenspersonen voor hem zijn, dat we naast hem staan, naar hem luisteren, hem ondersteunen waar nodig en dat hij alles bij ons kwijt kan.”
“Mijn collega ging met hem mee naar de rechtbank voor de zitting over zijn gesloten setting, we vertolkten zijn stem bij netwerkoverleggen en bezochten hem twee keer per week. Dan vertelde hij over de zaken die hem bezig hielden, wat hij wilde, maar ook wat in zijn leven speelde. We probeerden hem te laten inzien wat zijn gedrag teweeg kon brengen en hoe hij zaken anders aan kon pakken. Uiteindelijk moest hij weer verhuizen. We vroegen aan hem om een lijstje op te stellen met wat hij wilde. We konden hem ook nog helpen met de verhuizing, maar dat hoefde niet.”
“Ik merkte in eerste instantie dat hij veel sociaal wenselijk gedrag vertoonde. Daar sprak ik hem op aan. Ik zei: ‘Je hoeft niet te praten om het praten. Jij bepaalt.’ Hij voelde zich écht gezien en gehoord. Dat gaf hij later ook aan. Ik zag dat hij soms echt geroerd was. We begeleiden hem nog steeds en gaan door zolang hij daar behoefte aan heeft.”
Heb jij een talent rondlopen voor wie het verbindingsteam een goede uitkomst kan zijn? Loop je vast in een traject? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via Het Interventie Punt, interventiepunt.nl!