Rots & Water

Hoe weerbaar ben jij in sociale situaties? Welke boodschap geef jij met je lichaam af? Aan jezelf, maar ook aan een ander? En hoe verbeter je dat? Dit alles pakt OpenDoor aan met de Rots & Water-trainingen.

Rots & Water is een weerbaarheidstraining. Begeleider Vanessa geeft de training al meer dan 10 jaar. “Ik heb een passie voor vechtsporten en voor werken met mensen. Bij Rots & Water komt alles bij elkaar.”
 

Lichaamshouding

Vanessa neemt voor de training bijvoorbeeld een groep talenten mee de boksring in. Niet om ze te laten boksen, maar om ze te laten voelen welk signaal ze non-verbaal afgeven. “Loopt een talent continu naar achteren, als iemand anders op hem of haar afloopt? Dan geeft diegene daar een boodschap mee. Het laat bijvoorbeeld zien dat je jouw grenzen niet aangeeft. Je laat je ondersneeuwen, biedt geen weerstand.” Daarnaast kan je onzekerheid ervoor zorgen dat je ongemak weg probeert te lachen. Dat veroorzaakt dan ook weer een reactie. “Als je ruzie hebt met iemand en uit onzekerheid begint te lachen, dan kan dat weleens escaleren. Die ander denkt: jij lacht mij uit.”
 
Vanessa laat de talenten het tegenovergestelde voelen: een krachtige houding. Loop eens op de spiegel af, met je kin omhoog en borst vooruit. “Wat doet dat met jou? Je voelt een verandering in je brein.”
 
Een andere techniek die Vanessa gebruikt, werkt bijvoorbeeld bij een paniekaanval. “Mensen die verdrietig zijn, maken zich vaak klein. Maar als je in plaats daarvan je kin omhoog duwt en naar boven kijkt, dan stop je juist met huilen. Je maakt ruimte. Je longen krijgen meer lucht. Jij wordt weer de baas over je mentale welzijn.”
 

Chinees worstelen voor je balans

Een ander onderdeel van Rots & Water is Chinees worstelen. De talenten plaatsen hun twee handen bij deze oefening op die van de ander en proberen elkaar uit balans te duwen. “Hoe is je balans? Hoe sterk sta je? Dat zegt ook iets over je weerbaarheid.” Deze oefening geeft ook inzicht in andere situaties. “Als jij in conflict bent met iemand, wat doe je dan? Blijf je terugduwen, ga je terugschelden? Of word je water en vraag je: wat is er nu aan de hand? Dan krijg je een gesprek en de mogelijkheid om in balans te komen.”
 
De OpenDoor-begeleiders maken talenten tijdens Rots & Water bewust van hun lichaam, het signaal dat ze zichzelf en de ander geven. Ze zetten het bijvoorbeeld in bij talenten die kampen met onzekerheid, maar ook bij jongeren die zich juist nooit kwetsbaar opstellen. “Als je bewust bent van je lichaam, van het signaal dat je geeft en van je gedrag, dan kun je daar iets in veranderen.”