ReAttach

OpenDoor zet de wetenschappelijk ondersteunde methode ReAttach in bij heel veel hulpvragen. Door middel van stemgeluid, denkopdrachten en licht ritmische aanraking op de handen kun je nieuwe gedachten aan je brein toevoegen. Je haalt geen oude gewoontes weg, maar voegt zo veel mogelijke nieuwe toe.

“Stel je voor dat je bovenaan de skipiste staat. Je ziet een pad voor je dat iedereen kiest. Dat je kent en veilig is. Ik nodig je uit om een ander pad te nemen. Dat pad leggen we aan in je onderbewustzijn. Het is een pad dat je helpt, dat je verder brengt. We gaan samen dat pad af. Dat doen we zes keer. Als je dat zes keer hebt gedaan, dan is het geautomatiseerd. Je brein zegt de zevende keer: hey, ik pak dat pad. Dat ken ik inmiddels ook al.”
 

Gevolg aanpakken

ReAttach is een interventie ontwikkeld door orthopedagogen. In 6 sessies van 20 minuten, exclusief voor- en nabespreking gaat begeleider Vanessa van OpenDoor met je aan de slag. Ze gaat niet aan de slag met een trauma of oorzaak, zoals EMDR doet, maar met het gevolg. In de ReAttach-sessies tikt Vanessa afwisselend met haar vingers op de handen van het talent, die zijn ogen dicht heeft. De hersens krijgen continu impulsen binnen en raken in de war. Tegelijkertijd geeft Vanessa het talent denkoefeningen. Uiteindelijk creëert ze zo een opening om nieuwe, blijvende verbinding te leggen in de hersenen.”
 
Het is in te zetten bij een heleboel hulpvragen: van faalangst tot concentratieproblemen en van hechtingsproblematiek tot persoonlijkheidsstoornissen. “Of bij waanideeën. Eén talent had daar last van. Als zijn moeder gekookt had voor haar werk en dat op de aanrecht zette, durfde hij het niet te eten. Hij dacht dat het vervuild was. Dat kon hij maar niet loslaten. Tijdens de ReAttach-sessies vroeg ik hem steeds dat bord te pakken, te gaan eten en te voelen dat er niks gebeurde. Dat het helemaal goed ging. Na twee behandelingen was de waangedachte verdwenen en at hij het eten zonder problemen.”
 

Onbewuste brein

ReAttach raakt het onbewuste brein. “De plek waar je het overgrote deel van je beslissingen neemt. De samenleving veroordeelt kinderen heel vaak op hun gedrag, alsof zij een bewuste keuze maken. Maar dat brein is onbewust zo geprogrammeerd. Waarom zou jij jouw begeleider vertrouwen, als je jouw ouders al 7 of 8 jaar niet kan vertrouwen? Je onbewuste brein heeft je op een bepaalde manier geprogrammeerd uit zelfbescherming. Die laat dat niet nog een keer gebeuren. Je moet het vertrouwen in anderen terug laten keren, door het onbewuste brein te beïnvloeden. Dat doen we bij ReAttach.”